Συνέντευξη με τον συγγραφέα Δημήτρη Κουτουλάκη


Ο ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΟΥΛΑΚΗΣ

Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)

Σημερινός μου καλεσμένος στην στήλη των συνεντεύξεων ο συγγραφέας Δημήτρης Κουτουλάκης. Τον ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο και τις απαντήσεις του. Από τις εκδόσεις Ελκυστής κυκλοφορεί το βιβλίο του, με τίτλο ''Το παραμύθι της γιαγιάς''. Του εύχομαι να είναι καλοτάξιδο. Για όσους/ες επιθυμούν να το διαβάσουν, μπορούν να το προμηθευτούν είτε από το επίσημο site του εκδοτικού, είτε από κάποιο βιβλιοπωλείο.


Για να δούμε τι μοιράστηκε μαζί μας...

ΕΡΩΤΗΣΗ 1: Από τις εκδόσεις Ελκυστής κυκλοφορεί το παιδικό σας παραμύθι με τίτλο ''Το παραμύθι της γιαγιάς''. Να είναι καλοτάξιδο. Μπορείτε να μας πείτε λίγα λόγια γι’αυτό;

Δ.Κ. Καταρχήν σας ευχαριστώ για την φιλοξενία.
΄΄Το παραμύθι της γιαγιάς΄΄ είναι μια γλυκιά ιστοριούλα που διαδραματίζεται στο δάσος. Έχει ως ήρωες 2 ζωάκια που κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες γίνονται φίλοι. Το περίεργο είναι ότι μόνο το ένα ζωάκι αντιλαμβάνεται τη φιλία από την αρχή. Το άλλο θα την καταλάβει λίγο πριν το τέλος. Kάτι που αξίζει να σημειωθεί είναι ότι ο αναγνώστης δεν θα καταλάβει από την αρχή γιατί ονομάζεται έτσι το βιβλίο. Ο τίτλος εμφανίζεται ….αλλά ας μην τα αποκαλύψουμε όλα.

ΕΡΩΤΗΣΗ 2: Πώς αποφασίσατε να στραφείτε στη συγγραφή ενός παιδικού βιβλίου; 

Δ.Κ. Ωραία ερώτηση. Μπορούμε να πούμε ότι δεν ήταν δική μου απόφαση.
Ναι καλά ακούσατε…
Τι εννοώ με αυτό…
Πάντα έγραφα αλλά όχι παραμύθια. Θα μπορούσα να πω τελείως αντίθετα από τα παραμύθια. Μέχρι που μου είπε μια φίλη να δοκιμάσω και γράψω κάτι πιο ΄΄soft΄΄, έτσι και έγινε. Έγραψα το 1 ο μου παραμύθι ΄΄την κίτρινη κορδέλα΄΄ μέσα σε 4 μέρες. Κάπως έτσι ξεκίνησαν όλα…

ΕΡΩΤΗΣΗ 3: Ποια η πηγή έμπνευσης της ιστορίας του βιβλίου σας; Πόσος χρόνος χρειάστηκε για να ολοκληρώσετε την συγγραφή του; 

Δ.Κ. Πηγή έμπνευσης είναι η καθημερινότητα μας, αφού το παραμύθι πραγματεύεται το φόβο, την δειλία, το θάρρος, την παρότρυνση, την φιλία. Σε αντίθεση με ΄΄την κίτρινη κορδέλα΄΄, στο ΄΄παραμύθι της γιαγιάς΄΄ δεν μπορώ να πω το ακριβές χρονικό διάστημα που χρειάστηκα για τη συγγραφή του γιατί δεν το θυμάμαι…

ΕΡΩΤΗΣΗ 4: Τί θα επιθυμούσατε να “κοινωνήσετε’’ στα μικρά παιδιά μέσα από την ιστορία του βιβλίου σας;

Δ.Κ. Θα παρότρυναν απλά να το διαβάσουν και στο τέλος θα δουν ότι θα αποκομίσουν διδάγματα πολύ σημαντικά για την ζωή τους. Το κάθε παιδί θα νιώσει διαφορετικά και αυτό πιστεύω είναι η μαγεία.

ΕΡΩΤΗΣΗ 5: Ποια τα οφέλη της ανάγνωσης βιβλίων από μικρή ηλικία;

Δ.Κ. Θα σας απαντήσω με κάτι που είχε πει ο Αινστάϊν: ''Αν θέλετε το παιδί σας να γίνει έξυπνο, διαβάστε του παραμύθια. Αν θέλετε να γίνει πιο έξυπνο, διαβάστε του περισσότερα παραμύθια''.

ΕΡΩΤΗΣΗ 6: Πώς ένα παραμύθι δύναται να αναπτύξει την κριτική ικανότητα και σκέψη των παιδιών;

Δ.Κ. Ένα παραμύθι μπορεί να αναπτύξει την κριτική ικανότητα και σκέψη ενός παιδιού, αρκεί να καταφέρει όχι απλά να το διαβάσει, αλλά να το ξαναδιαβάσει. Επίσης η συμβολή του γονέα είναι σημαντική, ώστε να του εξηγεί τα νοήματα που ίσως δεν μπορεί να καταλάβει ένα μικρό παιδί και να
κατευθύνει την ιστορία και τη σκέψη του παιδιού στο σωστό σημείο. Ακόμα, στο παραμύθι μου έχω συμπεριλάβει και παιχνίδια ειδικά για δημιουργική απασχόληση των μικρών μας φίλων.

ΕΡΩΤΗΣΗ 7: Είναι, τελικά, τα παιδιά οι πιο αυστηροί κριτές και το πιο απαιτητικό κοινό;

Δ.Κ. Ναι βέβαια. Είναι μεγάλη ευθύνη να γράφεις για παιδιά. Σε αυτήν την ηλικία που βρίσκονται απορροφάνε σαν σφουγγάρι κάθε πληροφορία, ακόμα και την παραμικρή λέξη και κρίνουν αυστηρά σχεδόν τα πάντα. Αυτό βέβαια δεν είναι απαραίτητα κακό.

ΕΡΩΤΗΣΗ 8: Τέλος, τί θα συμβουλεύατε τους νέους συγγραφείς που επιθυμούν να γράψουν βιβλία για παιδιά;

Δ.Κ. Να το κάνουν με αγάπη και με προσοχή για απευθύνονται σε ένα πολύ ευαίσθητο κοινό που αποτελεί το μέλλον του κάθε τόπου. Αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε ποτέ.

Σας ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας και τις απαντήσεις σας.

Με εκτίμηση, Κυριακή Γανίτη από το blog Dominica Amat



Συνέντευξη με τον συγγραφέα Δημήτρη Κουτουλάκη Συνέντευξη με τον συγγραφέα Δημήτρη Κουτουλάκη Reviewed by Dominica on Απριλίου 06, 2025 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.